Z myślą o tegorocznych świętach Bożego Narodzenia przygotowałam wegański odpowiednik tradycyjnej ryby po grecku. Rybę zastąpiłam kawałkami tofu zawiniętymi w paski z nori. Nori to cienkie, zielone arkusze jadalnych wodorostów. Nadają potrawie dość wyraźny rybi smak i zapach. Szukajcie ich w sklepie w dziale z artykułami azjatyckimi, obok pałeczek i ryżu do sushi.
Danie to posmakuje weganom, którzy tęsknią za smakiem ryby po grecku. Ale nie tylko. Polecam je również dzieciom, które często nie lubią jeść ryb ze względu na ości. Tofu jest zdecydowanie delikatniejsze.

Przepis na tofu w nori po grecku
Składniki na około 6 porcji:
250 g marchewki (5 sztuk)
80 g pietruszki (3 sztuki)
50 g selera
1 mała cebula
0,25 pora (biała część)
1 szklanka wody
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki soli
1 ziele angielskie
1 listek laurowy
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
pieprz czarny
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
360 g tofu (2 kostki)
ok. 4 arkusze nori
ok. 1 – 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
Marchewkę, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka. Dodaję 0,5 łyżeczki soli. Zalewam 1 szklanką gorącej wody. Gotuję przez około 15 minut. W trakcie gotowania dodaję 1 ziele angielskie i 1 listek laurowy.
W tym czasie obieram cebulę. Cebulę i kawałek pora kroję w drobną kostkę. Podsmażam na 1 łyżce oleju, aż zmiękną. Następnie przekładam do gotujących się warzyw.
Z garnka odlewam odrobinę wody i mieszam ją z 6 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Wlewam do garnka. Dodaję również 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczkę ostrej papryki wędzonej w proszku oraz czarny pieprz. Mieszam i zagotowuję. Zestawiam z ognia.
Kostki tofu odsączam z zalewy. Kroję w kawałki o grubości 0,5 cm. Arkusze nori kroję w paski o szerokości tej samej co szerokość kawałków tofu. Pasek nori delikatnie zwilżam wodą, a następnie biorę kawałek tofu i zawijam starannie i ciasno w nori. Obtaczam w mące pszennej. Podobnie robię z każdym kawałkiem tofu.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Smażę kawałki tofu z obu stron. Przekładam do płaskiego naczynia i przykrywam warzywami. Wstawiam na noc do lodówki.
Przystawkę podaję na zimno albo ciepło. Ja wolę zdecydowanie na ciepło.