Logo strony
Klasyczna papryka konserwowa
 

Klasyczna papryka konserwowa

 

Klasyczna papryka konserwowa

 
Składniki:
papryka (zdrowa, jędrna – najlepiej czerwona i żółta)
 
Składniki na zalewę:
6 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
1 łyżka soli
olej (1 łyżka na jeden słoik)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty (opcjonalnie)
 
Przygotowujemy paprykę:
Papryki myjemy i kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Wyrzucamy pestki. Wielkość kawałków papryki zależy od nas – ja osobiście wolę mniejsze, aby jak najwięcej papryki zmieściło się w jednym słoiku. 
 
Przygotowujemy słoiki:
Słoiki myjemy i wyparzamy. Do każdego z nich wkładamy dość ciasno kawałki papryk. Jeśli mamy słoiki o pojemności pół litra wrzucamy do nich po 3 ziela angielskie, 2 mniejsze liście laurowe i 4 ziarenka pieprzu. Po wierzchu polewamy 1 łyżkę oleju. Jeśli mamy słoiki innej wielkości proporcjonalnie zmieniamy ilość dodawanych przypraw.
 
Zalewa:
W garnku gotujemy wodę, ocet, cukier i sól. Gorącym płynem zalewamy paprykę w słoikach i szczelnie zamykamy. Następnie pasteryzujemy. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry