Dżem z gruszek i jabłek z lekką nutką wanilii
Składniki:
1 kg gruszek
1 kg jabłek
ok. 150 g cukru (0,6 szklanki)
30 g cukru waniliowego
Owoce myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na drobne kawałki. Do garnka z grubszym dnem wlewamy odrobinę wody, wsypujemy jabłka i gruszki i smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy owoce zmiękną możemy skrócić czas smażenia poprzez rozdrobnienie masy blenderem. Następnie do jabłek i gruszek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nadal gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści, a dżem zgęstnieje i uzyska zadowalającą nas konsystencję.
Gorący dżem przelewamy do ciepłych, suchych i wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Następnie dokręcamy nakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem, przykrywamy kocem albo ręcznikiem. Pozwalamy im tam powoli wystygnąć.