Logo strony
Dżem jabłko – dynia
 

Dżem jabłko – dynia

 
Składniki:
0,5 kg kwaśnych jabłek
0,5 kg miąższu dyni
7 goździków (opcjonalnie)
ok. 0,5 szkl. cukru
odrobina soku z cytryny
woda
 
Dynię myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy ją do garnka o grubym dnie, zalewamy około 0,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
 
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki. Kropimy je sokiem z cytryny. Gdy gotująca się dynia zmięknie dodajemy jabłka i cukier. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy co chwilę do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę a część wody wyparuje tworząc odpowiednią konsystencję dla dżemu. Aby skrócić czas gotowania można wspomóc się blenderem w celu szybszego rozdrobnienia składników. 
 
Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy rozdrobnione w moździerzu goździki. Nie jest to jednak konieczne, bez nich dżem z jabłek i dyni smakuje równie dobrze. Nie wspominając już o bajecznie żywym, intensywnym kolorku dżemu. 
 
Gorący dżem jabłkowo – dyniowy przekładamy do ciepłych, wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zamykamy i pasteryzujemy. Stawiamy słoiki do góry dnem i przykrywamy kocem albo grubym ręcznikiem, aby powoli wystygły. Następnie przenosimy do chłodnego i ciemnego miejsca.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry