Logo strony
Dżem jabłkowo – bananowy
 
Sezon na jabłka w pełni. Stragany na targu uginają się pod ciężarem zielonych i czerwonych owoców. Zwiastują nadchodzącą jesień i przypominają, iż już najwyższa pora przygotować zapasy na tegoroczną zimę. Jeśli już mamy zrobione przetwory z samych jabłek, warto troszkę urozmaicić swoje skarby w spiżarce. Dżem, na który jest podany tu przepis, łączy kwaskowatość jabłuszek i słodycz dojrzałych, pełnych słońca południa bananów oraz delikatną nutę smaku Wschodu. Będzie miłą odskocznią w zimowe wieczory.
 

Dżem jabłkowo – bananowy

 
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
0,5 kg dojrzałych bananów
ok. 200 g cukru (niepełna szklanka)
sok z 0,5 cytryny
9 goździków (opcjonalnie)
 
 
Na początku jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki. Skropić jabłka sokiem z cytryny. Wybrać garnek o grubym dnie, wlać do niego odrobinę wody i wsypać rozdrobnione jabłka. Następnie zasypać je cukrem. Do garnka z jabłkami i cukrem wrzucić rozdrobnione w moździerzu goździki. Jeśli ktoś nie przepada za ich specyficznym smakiem, można je pominąć. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy często mieszając drewnianą łyżką, uważając aby owoce się nie przypaliły.
 
Owoce gotujemy, aż stanie się z nich papka. Jednak wcześniej, gdy owoce tylko zmiękną można im dopomóc rozcierając je blenderem. Na koniec dodajemy pokrojone w drobne kawałki banany i jeszcze chwilę gotujemy, aż banany połączą się z jabłkami a dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Dżem jabłkowo – bananowy przekładamy do wyprażonych i suchych słoików, pasteryzujemy i stawiamy do góry dnem przykrywając kocem lub grubym ręcznikiem. Pozwalamy słoiczkom powoli ostygnąć. 
 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry