Logo strony
Ziołowe bułeczki
 
ziołowe grahamki
 
ziołowe bułeczki graham
 
ziołowe bułeczki na śniadanie
 

Ziołowe bułeczki grahamki

 
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 550 (ok. 1,8 szkl.)
200 g mąki pszennej typ 1850 (ok. 1,25 szkl.)
0,3 l letniej wody (ok. 1,2 szkl.)
30 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki rozmarynu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
 
Do dużej miski wsypuję pokruszone drożdże, odrobinę wody, łyżeczkę cukru oraz 1 – 2 łyżki mąki. Mieszam, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
 
W drugiej misce mieszam ze sobą obie mąki, sól, oregano i rozmaryn. Wsypuję do drożdży. Następnie dodaję jeszcze wodę i oliwę z oliwek. Wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
 
Ciasto dzielę na 8 równych części (po około 105 – 110 g każda). Formuję okrągłe bułeczki dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju (ciasto nie będzie się kleić do dłoni). 
 
Bułki układam na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywam ścierką i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 30 minut w temperaturze 200°C.
 
ziołowe bułeczki graham
 
śniadaniowe grahamki bułki
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry