Logo strony
Prosty i szybki chlebek – z ziołową nutką
 
Masz mało czasu, a marzy Ci się własny chlebek? Niżej podaję przepis na stosunkowo szybki i prosty w wykonaniu chleb drożdżowy z bardzo delikatną ziołową nutką. Mięciutki środek i chrupiąca skórka kromki chleba z dodatkiem świeżych warzyw, samodzielnie wyhodowanych kiełków oraz ulubionego serka to szybka i miła podniebieniu przekąska. Jeśli ktoś naprawdę bardzo nie lubi oregano, tymianku czy rozmarynu – ostatecznie można je pominąć. Z podanych składników można również upiec około 6 – 8 bułeczek (należy pamiętać wtedy o krótszym czasie pieczenia). 
 
 
Prosty i szybki chlebek na drożdżach
 
 

Prosty i szybki chlebek – z ziołową nutką

 

Składniki:
300 ml wody letniej - ok. 1,2 szkl. (w temp. około 40 stopni) 
350 g mąki pszennej typ 550 ok. 2 szkl.
150 – 170 g mąki pszennej graham - ok. 1 - 1,5 szkl.
25 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
 
Na początku wyrabiamy rozczyn. Drożdże rozkruszamy, dodajemy odrobinę wody, mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut. 
 
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, zioła i mieszamy. Następnie dolewamy pozostałą część wody i oliwy z oliwek (ewentualnie oleju). Tak otrzymaną mieszankę dodajemy do rozczynu z drożdży. Wszystko łączymy ze sobą dokładnie i pozostawiamy pod ściereczkę do wyrośnięcia na około 40 minut. 
 
Ciasto wyjmujemy i nadajemy mu okrągły kształt. Kładziemy na blaszkę i delikatnie spłaszczamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. Ciasto niech czeka na ogrzanie się piekarnika pod ściereczką w ciepłym miejscu.
 
Chlebek pieczemy około 35 – 40 minut w temperaturze 220 stopni. 
 
Smacznego!!!
 
prosty domowy chlebek na drożdżach
 
 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2022 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry