Logo strony
Turecki lavas
 
Kolejny majowy weekend przed nami. A to oznacza długie spacery, praca na działce, wycieczka za miasto albo grill i spotkanie z rodziną oraz przyjaciółmi. Zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają ucztować, mam rewelacyjny przepis na płaski chleb lavas prosto z Turcji.
 
Lavas to cienki i elastyczny placek. Można go odrywać po kawałku i maczać w sosach. Można też nadziewać go i zwijać niczym naleśnik. Najbardziej lubię układać na nim kawałki warzyw i falafele, polać odrobiną sosu, zwinąć jak naleśnik, zawinąć w folię i zapiekać przez chwilę w gorącym piekarniku. Dobrze smakuje również z daniami z grilla. Lavas to świetna przekąska, przystawka i dodatek do wielu dań. 
 
falafel lavas warzywa
 

Wskazówki:

- podczas smażenia patelnia powinna być mocno rozgrzana, jeśli jednak na placku zaczną się pojawiać brązowe plamy to zmniejsz ogień

- podczas smażenia gotowe już placki układaj na talerzu i szczelnie przykrywaj folią, aby nie wystygły i nie wyschły

- usmażone placki przechowuj szczelnie zakryte folią, aby nie wyschły i nie zrobiły się kruche

- placki najlepiej smakują świeże, można je przechowywać przez 2 – 3 dni

- olej rzepakowy możesz zastąpić oliwą z oliwek

- przed usmażeniem możesz posypać placki sezamem albo czarnuszką

 
 
lavas
 

Przepis na turecki chleb lavas

 
Składniki na 16 placków:
550 g mąki pszennej typ 750 +do podsypania
350 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sposób przygotowania:
 
Do dużej miski wsypuję pokruszone drożdże, 100 g mąki pszennej, 100 ml letniej wody i 1 łyżeczkę cukru. Mieszam. Miskę przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
 
Następnie do miski dosypuję pozostałą część mąki (450 g), 2 łyżeczki soli oraz wlewam 250 ml wody oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Zagniatam ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. 
 
Ciasto pozostawiam w misce. Miskę przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
 
Blat posypuję mąką. Wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę je na 16 równych części. Każdy kawałek ciasta formuję w kulkę. Rozwałkowuję na okrągły placek o średnicy 20 centymetrów. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.
 
Rozgrzewam dużą patelnię bez tłuszczu. Placki smażę na suchej patelni z obu stron przez około 1- 2 minuty. 
 
Smacznego!
 
lavas falafel
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2018 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry