Paluchy grissini przybyłe z Włoch to doskonała przystawka. Wyśmienicie smakują same oraz maczane w sosie czosnkowym, ketchupie czy innym sosie. Idealnie sprawdza się jako przekąska na domówkach oraz na grillu czy podczas wypadu za miasto. Dla mnie osobiście to idealny dodatek do piwa. ;)
Grissini - włoskie paluchy
Składniki:
2 czubate szkl. mąki pszennej (350 g)
50 ml oliwy z oliwek albo oleju (około 4 łyżki) + olej do smarowania
200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
17 g świeżych drożdży
Możliwe dodatki:
oregano, rozmaryn, kminek, drobno poszatkowane czarne oliwki, parmezan, czerwona papryka, poszatkowany czosnek, suszona cebula w niewielkich płatkach, mak...
Drożdże rozrabiamy z niewielką ilością mąki, wody i z łyżeczką cukru. Dodajemy pozostałą część mąki, wody oraz oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, gdy stanie się jednolite, miękkie i gładkie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ponownie wyrabiamy przez chwilkę ciasto i dzielimy je na równe części.* Każdy kawałek rolujemy na długi paluch o średnicy około 0,5 cm, maksymalnie 1 cm. Nie musimy się martwić, że jest za cienki, gdyż jeszcze troszkę urośnie. Im grubsze zrobimy wałeczki, tym po upieczeniu będą mniej chrupiące. Najważniejsze jednak, aby wszystkie paluchy były mniej więcej jednakowej grubości. Wszystkie równo się wówczas upieką.
Paluchy kładziemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek albo olejem i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto "odpoczęło". Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Z trudem mieszczą się na 2 blaszkach. Z podanych proporcji wychodzi około 32 sztuki po 30 - 35 cm długości.
*Jest to jednak tylko podstawowy przepis, który możemy urozmaicić wedle własnych upodobań. W momencie, gdy wyrabiamy ciasto możemy dodać dowolne składniki do ciasta - jeden dodatkowy składnik do całego ciasta albo różne składniki do każdego z kawałka. Mogą to być suszone zioła jak oregano, rozmaryn, kminek, suszona cebula. Możemy dodatkowo posypać nimi paluchy tuż przed włożeniem do piekarnika. Oprócz ziół możemy również dodać do ciasta rozdrobnione czarne oliwki, drobno poszatkowany czosnek, czerwoną paprykę, parmezan, mak itp. My najbardziej lubimy Grissini z kawałkami świeżego czosnku.


Uwaga!!! Paluchy potrafią szybko znikać!