Logo strony
Cebularze
  
Pochodzę z Lubelszczyzny, więc nie mogło zabraknąć u mnie przepisu na słynne lubelskie cebularze. To smak mojego dzieciństwa i szkolnych przerw w podstawówce. Dziś jednak już coraz trudniej kupić prawdziwego cebularza. Gorąco zatem zachęcam do własnej produkcji.
 
Ponoć historia placków z cebulą sięga Średniowiecza, a w XIX wieku sprzedawali je Żydzi na Rynku Starego Miasta w Lublinie. Z czasem cebularze rozpowszechniły się po całej Lubelszczyźnie docierając między innymi do Kazimierza Dolnego oraz Zamościa.   
 
Cebularz to drożdżowy placek posypany cebulą i makiem. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Z aromatyczną, miękką cebulą oraz makiem tworzy niesamowicie udane połączenie. Cebulę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby miała czas zmięknąć. Ostatecznie można ją podsmażyć tego samego dnia. Ja lubię najbardziej jeść je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. :)
 
lubelskie cebularze
 

Przepis na Lubelskie Cebularze

 
Składniki na 12 sztuk:
500 g mąki (3 szklanki)
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki)
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
2 łyżeczki soli
4 pełne łyżki masła (60 g)
 
Dodatkowo:
2 duże cebule
2 łyżki maku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 białko jajka
 
Na około 1 godzinę przed przystąpieniem do pracy wyjmuję wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W rondelku delikatnie podgrzewam mleko, aż będzie letnie.
 
Do miski wsypuję pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, odrobinę letniego mleka oraz odrobinę mąki. Mieszam. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 25 minut. W tym czasie rozczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.
 
Do pozostałej części mleka dodaję 60 gram masła. Podgrzewam, aż masło rozpuści się. Odstawiam.
 
Do dużej miski przesiewam pozostałą część mąki. Dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam. Wlewam letnie mleko z masłem i rozbełtane jajko. Na koniec dodaję wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam ręką przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. 
 
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
 
Po 1,5 godzinie, gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość, przekładam je na blat (w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki). Ciasto dzielę na 12 równych części. Każdą z nich chwilę zagniatam i formuję gruby placek o około 12 centymetrach średnicy. Pozostawiam na blacie do wyrośnięcia.
 
W tym czasie obieram dwie duże cebule i kroję w grubą kostkę. Podsmażam na oleju na małym ogniu przez chwilę, aby zmiękła. Uważajcie, aby jej nie przypalić. Dodaję 2 łyżki maku oraz ½ łyżeczki soli. Mieszam.*
 
Placki przekładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzepuję 1 białko jajka. Smaruję nim brzegi każdego placka. Na nieposmarowany środek wykładam cebulę z makiem. 
 
Cebularze wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez około 20 – 25 minut.
 
*Cebulę można przygotować dzień wcześniej. W tym celu obieram cebule i kroję w grubą kostkę. Zalewam na około 2 minuty wrzątkiem, a następnie odcedzam. Dodaję 2 łyżki maku, ½ łyżeczki soli oraz 2 łyżki oleju. Jeszcze ciepłe wkładam do słoika, zamykam i po ostygnięciu wkładam do lodówki. 
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry