Logo strony
Słodkie bułeczki drożdżowe z jagodami
 
Czekam z utęsknieniem na świeże jagody. Na razie muszę zadowolić się takimi ze słoiczka robionymi jeszcze w tamtym roku. Ale już niedługo będą świeże. :) Nieodłącznie z jagodami kojarzą mi się pyszne drożdżowe bułeczki. Poniżej podaję Wam przepis sprawdzany już wielokrotnie nie tylko przeze mnie. Ja osobiście najbardziej lubię nadziewać je jagodami, jednak dobre są również z konfiturą czy wisienkami. Przepis ten sprawdza się również chcąc zrobić ciasto drożdżowe. Zamiast formować bułeczki wystarczy wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i upiec.

drożdżowe bułeczki z jagodami
 
ciasto drożdżowe
 
jagodzianki
 
jagodzianki
 

Słodkie bułeczki drożdżowe z jagodami  

 
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 480
250 g roztopionego masła
250 g białego cukru (pełna szkl.)
0,4 l mleka (1,5 szkl.)
2 jajka
3 żółtka
60 g świeżych drożdży
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
 
Dodatkowo:
odrobina mąki do podsypywania
1 białko do posmarowania bułek
jagody
 
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. 
 
Zrobić rozczyn z drożdży. Do miski wsypać rozkruszone drożdże, 0,75 szklanki ciepłego mleka, kilka łyżek cukru i mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
 
Jajka i białka upić na parze z odrobiną soli.
 
Na stolnicę przesiać mąkę. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, resztę cukru, mleka, skórkę z cytryny drobno startą oraz przestudzone masło. Wszystko wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia na minimum 1 – 2 godziny.
 
Gdy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na gruby placek. W razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Szklanką wykrawamy krążki. W środek krążka wkładamy około 0,5 łyżeczki jagód. Starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. 
 
Gotowe bułeczki układamy (zachowując odstępy między nimi) na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilkanaście minut. 
 
Białko lekko ubijamy. Smarujemy nim każdą bułeczkę. Następnie bułki pieczemy 22 minuty w temperaturze 180 stopni. Upiekło nam się 51 niedużych, ale bardzo pysznych bułeczek drożdżowych ze słodkim nadzieniem. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry