Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pszenne bułki z dodatkiem otrąb na śniadanie, kolację czy przekąskę. Smakują rewelacyjnie, równie dobrze co grahamki, które pamiętam z dzieciństwa.


Przepis na pszenne bułki z otrębami
Składniki na 11 sztuk:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej typ 1850
2,75 szklanki mąki pszennej typ 480
12 łyżek otrąb pszennych
40 g roztopionego masła
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
1,6 szklanki ciepłej wody (0,4 l)
Drożdże kruszę i wsypuję do dużej miski. Dodaję 4 łyżeczki cukru, 2 łyżki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki (typ 480). Mieszam. Miskę przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: mąki pszenne, otręby pszenne oraz sól. Następnie dodaję do wyrośniętych drożdży. Dodaję również roztopione masło oraz resztę wody. Dokładnie wyrabiam ciasto. Pozostawiam w misce, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ręce natłuszczam olejem. Wyrośnięte ciasto dzielę na 11 równych części (po około 100 g każda). Formuję bułki i układam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam między nimi odstępy, gdyż jeszcze trochę urosną. Ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C. Piekę 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 210°C i piekę bułki przez kolejne 8 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
Smacznego!