Logo strony
Pszenne bułki z otrębami
 
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pszenne bułki z dodatkiem otrąb na śniadanie, kolację czy przekąskę. Smakują rewelacyjnie, równie dobrze co grahamki, które pamiętam z dzieciństwa.
 
bułki pszenne z otrębami
 
pszenne bułki z otrębami
 

Przepis na pszenne bułki z otrębami 

Składniki na 11 sztuk:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej typ 1850 
2,75 szklanki mąki pszennej typ 480
12 łyżek otrąb pszennych
40 g roztopionego masła
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
1,6 szklanki ciepłej wody (0,4 l)
Drożdże kruszę i wsypuję do dużej miski. Dodaję 4 łyżeczki cukru, 2 łyżki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki (typ 480). Mieszam. Miskę przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
 
W drugiej misce mieszam ze sobą suche składniki: mąki pszenne, otręby pszenne oraz sól. Następnie dodaję do wyrośniętych drożdży. Dodaję również roztopione masło oraz resztę wody. Dokładnie wyrabiam ciasto. Pozostawiam w misce, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
 
Ręce natłuszczam olejem. Wyrośnięte ciasto dzielę na 11 równych części (po około 100 g każda). Formuję bułki i układam je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam między nimi odstępy, gdyż jeszcze trochę urosną. Ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
 
Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C. Piekę 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 210°C i piekę bułki przez kolejne 8 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry