Logo strony
Chlebki Pita – przepis podstawowy
 
Chlebek pita jest jednym z tych produktów, które uważane są przez wielu ludzi za trudne do wykonania w domu. Ograniczają się jedynie do kupnych chlebków pita, które, nie ukrywajmy, smakują o wiele gorzej od tych wypiekanych w domu. Jest to natomiast bardzo proste w przygotowaniu pieczywo. Przypomina trochę ciasto do pizzy. Chlebki pita potrzebują jedynie odrobiny czasu i ciepła do wyrośnięcia. Nie lubią pośpiechu. Świeżo wypieczone, złociste chlebki można rwać i maczać w ulubionym sosie albo nacinać brzeg i faszerować.  
 
Pita jest popularnym pieczywem w kuchni bliskowschodniej, bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Lubiana jest również u mnie w domu. A Ty skusisz się? 
 
Zobaczcie również przepis na pity z falafelem i warzywami z grilla

przepis na chlebki pita
 

Przepis na chlebki Pita

Składniki na 6 - 8 sztuk:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. letniej wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Na początku przygotowuję zaczyn. Do miski wsypuję pokruszone drożdże, cukier oraz odrobinę mąki i letniej wody. Mieszam i pozostawiam pod ściereczką w ciepłym miejscu na około 20 minut. 
 
Następnie do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałe składniki. Ciasto wyrabiam, aż będzie jednolite i gładkie. Dzielę na 6 albo 8 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę i pozostawiam na 30 minut. 
 
Każdą kulkę ciasta wałkuję na dość gruby placek. Ponownie pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.  
 
Placki piekę około 10 minut w temperaturze 200°C. Następnie studzę. Brzeg pieczywa można naciąć z jednej strony i ze środka zrobić tak zwaną kieszonkę. 
 
pieczywo chlebki pita przepis

 

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry