Logo strony
Lekkie i szybkie bułeczki z nasionami dyni i siemieniem lnianym
 
Pieczywo ze sklepu w zdecydowanej większości przypadków jest koszmarnej jakości. Gąbczaste, napompowane buły nie nadają się do jedzenia. Jednak będąc takim wybrednym trzeba brać się samemu do pracy. ;) Dziś wybór padł na dość prosty i szybki w wykonaniu przepis. Niedawno wyjęliśmy z piekarnika świeże, pachnące bułeczki. Będą idealne na jutrzejsze śniadanie.
 
lekkie bułki pszenne
 

Lekkie i szybkie bułeczki z nasionami dyni i siemieniem lnianym

 
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. ciepłej wody
15 g drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pestek dyni
2 łyżeczki siemienia lnianego
 
W dużej misce rozkruszamy drożdże. Posypujemy je odrobiną cukru i 1 łyżką mąki. Dodajemy odrobinę wody o temperaturze około 40 stopni i wszystko mieszamy. Pozostawiamy pod ściereczką na kilkanaście minut.
 
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól. Dodajemy do rozczynu drożdżowego. Następnie dodajemy również olej i resztę wody. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
 
Na koniec wgniatamy w ciasto posiekane pestki dyni i siemię lniane. Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia. 
 
Piekarnik ustawiamy na 230 stopni. Pieczemy 12 minut, aż delikatnie się zarumienią. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry