Logo strony
Hummus najlepszy
 
Znalezienie idealnego przepisu na hummus zajęło mi chyba kilka lat. Pierwszy raz przygotowałam pastę z przypadkowego przepisu, który znalazłam w internecie. Nie smakowała najlepiej, przez co zraziłam się do niej na dłuższy czas.
 
Dzisiaj nareszcie mogę stwierdzić, że po kilku kolejnych nieudanych próbach znalazłam odpowiednie proporcje składników, dzięki którym hummus wychodzi idealny.
 
Hummus to pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jego podstawowe składniki to ciecierzyca, pasta tahini, sok z cytryny i czosnek. Prosta w przygotowaniu (jeśli zna się odpowiednie proporcje).  Można podawać ją z pieczywem lub surowymi warzywami. Świetna do przekąski albo na kanapkę. Dość sycąca.
 
 
hummus idealny
 

Przepis na hummus

 
Składniki:
250 g suszonej ciecierzycy 
125 g pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
 
Suszoną ciecierzycę zalewam dużą ilością wody (minimum dwa razy więcej wody od ciecierzycy), wsypuję 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i pozostawiam na noc. 
 
Następnego dnia odcedzam ciecierzycę, płuczę i przekładam do garnka. Zalewam wodą (dwa razy więcej wody od ciecierzycy) i dodaję 0,5 łyżeczki sody. Garnek przykrywam. Ciecierzycę gotuję na małym ogniu, aż będzie miękka i zacznie się rozpadać. Następnie odcedzam i zachowuję wywar.
 
Do ciepłej ciecierzycy dodaję 125 g pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny i przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie rozdrabniam blenderem, aż pasta będzie aksamitnie gładka. Pod koniec miksowania dodaję wywar (około 1 szklanki), który mi został po gotowaniu ciecierzycy. Dodaję go stopniowo, aż uzyskam odpowiednią gęstość pasty. Na koniec dodaję odrobinę soli i dokładnie mieszam.
 
Hummus podaję od razu albo przekładam do słoika, zakręcam i chowam do lodówki. Tam może stać przez kilka dni.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2017 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry