Logo strony
Pasta sezamowa Tahini
 
Pasta tahini to po prostu uprażone a następnie bardzo dobrze zmielone nasiona sezamu. Jest nieodłącznym elementem wielu dań, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie. Pastę można oczywiście kupić w sklepie. Zwykle sprzedawana jest w małych, szklanych słoiczkach. Ale przecież z łatwością można ją zrobić samemu. Wystarczy posiadać blender. Wcale nie musi być „super mocny” - sprawdziłam ;) Ważne tylko, aby w trakcie miksowania robić krótkie przerwy i zgarniać do środka przyklejające się do ścianek naczynia ziarenka.
 
pasta tahini z sezamu
 

Pasta sezamowa tahini

 
Składniki na ok. 100 ml pasty:
100g ziaren sezamu
2 łyżki oleju sezamowego albo rzepakowego
 
Na gorącą patelnię wysypuję ziarna sezamu i prażę przez chwilę. Sezam będzie gotowy, gdy zacznie delikatnie ciemnieć, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach. Nie można jednak ziaren przypalić, nie mogą być brązowe.
 
Po uprażeniu ziarna sezamu przesypuję do wysokiego naczynia i studzę. Dodaję olej i rozdrabniam blenderem przez kilkanaście minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy. 
 
Pastę tahini przekładam do słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry