Logo strony
Koktajl z marchewki, truskawek i banana
 

Kupiłam ostatnio piękny pęczek młodej marchewki. I dopiero po przyniesieniu jej do domu zaczęłam się zastanawiać co dobrego można z niej przygotować. Była chrupiąca i soczysta. Szkoda mi było ją gotować lub piec. Wylądowała zatem w koktajlu.

 

Koktajl, który zrobiłam, wyszedł pyszny, delikatnie słodki i bardzo sycący. Oprócz marchewki dodałam do niego również truskawki, które z powodu ostatnich burz i deszczy nadają się jedynie do zmiksowania. Dołożyłam również banana i orzechy nerkowca. Dzięki nim koktajl stał się bardziej sycący i pożywny.

 
koktajl truskawkowo marchewkowy
 

Koktajl z marchewki polecam zjeść na śniadanie. Możecie przelać go do słoika i zabrać ze sobą do pracy albo na spacer na przykład do lasu. Jeśli nie boicie się jeść owoców wieczorem, taki napój sprawdzi się również jako wczesna kolacja.

 
las
 

Przepis na koktajl z marchewki, truskawek i banana

 
Składniki na 1 – 2 porcje:
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 banan
1 młoda marchewka średniej wielkości
10 orzechów nerkowca
około 0,5 szklanki mleka/mleka roślinnego


Marchewkę obieram, kroję na kawałki i dokładnie rozdrabniam blenderem. Jeśli obawiasz się, że Twój blender nie da sobie rady z marchewkę, zetrzyj ją wcześniej na tarce o małych oczkach.
 
Do marchewki dodaję orzechy nerkowca i banan. Dokładnie rozdrabniam blenderem. 
 
Następnie dodaję zmiksowane truskawki. Mieszam. Wlewam około 0,5 szklanki mleka. Mieszam i przelewam do wysokiej szklanki.
 
Smacznego!
 
składniki odżywcze koktajlu
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry