Po weekendowym obżarstwie w poniedziałek stawiam na lekkie, witaminowe turbodoładowanie. Trzeba przecież nabrać energii na cały tydzień. Sięgam zatem po owocowe i warzywne koktajle. Dziś na przykład jest to napój ze zmielonego ananasa, jarmużu i banana. Ma przyjemny, delikatny smak. Jeśli chcecie, aby koktajl był bardziej sycący możecie dodać jeszcze 1 – 2 łyżki płatków owsianych albo 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Zobacz również przepis na Jesienny koktajl z jarmużu.

Przepis na koktajl z jarmużu, ananasa i banana
Składniki na 1 porcję:
2 plastry ananasa świeżego
1 szklanka porwanego jarmużu
1 banan dojrzały
woda albo sok owocowy (opcjonalnie)
Ananas obieram i kroję w kostkę. Banan obieram i kroję w plastry. Jarmuż myję i rwę na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczam w malakserze (w tym momencie można również dodać płatki owsiane albo zmielone siemię lniane). Dokładnie rozdrabniam. Na koniec można dodać odrobinę wody albo soku owocowego dla uzyskania pożądanej konsystencji.
