Logo strony
 
Upały nie odpuszczają i mamy piękny, słoneczny koniec wakacji. Zatem może jeszcze przyda się Wam przepis na wyjątkowo orzeźwiający napój. Jest to turecka specjalność Ayran (Ajran). Zresztą nie jest on dobry tylko w gorące dni. Warto sięgać po niego zawsze, gdy chcemy ugasić pragnienie. Zwłaszcza genialnie smakuje razem z falafelem oraz daniami pikantnymi.
 
Ayran coraz częściej można kupić w sklepach i lokalach serwujących kebab. Ja zniechęciłam się do zakupu tego napoju po przeczytaniu składu na opakowaniu. Okazało się, że nie był to tradycyjny Ayran, lecz woda z dodatkiem mleka w proszku i z kilkoma innymi, dziwnymi składnikami. Dodatkowo był opisany jako produkt dietetyczny i zapewniający „wieczną młodość”... Hm... Mleko w proszku rozpuszczone w wodzie i wieczna młodość? Czy aby na pewno to może iść ze sobą w parze? Możliwe, że trafiłam na kiepskiej jakości produkt i nie wszystkie mają taki skład. Jednak zrobienie tego napoju w domu jest bardzo proste, gdyż wystarczą jedynie 3 składniki: woda, jogurt i sól. To wszystko. Niektórzy dodają wodę gazowaną zamiast niegazowanej, jogurt grecki zamiast naturalnego, dodatkowo posiekaną świeżą miętę. Ja jednak dam Wam przepis na Ayran, który mi osobiście najbardziej przypadł do gustu.    
 
 
ajran napój turecki
 

Przepis na Ayran – turecki napój na upalne dni

 
Składniki:
1 szkl. jogurtu naturalnego
1 szkl. zimnej wody
szczypta soli
 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksuję, aż pojawi się piana i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Napój podaję dobrze schłodzony.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry