Ostatnio podawałam przepis na mleko kokosowe, które każdy może zrobić sam w domu. Było mi potrzebne właśnie do dzisiejszej lemoniady kokosowej. Jak sama nazwa wskazuje dominuje tu smak cytryny i kokosa. Z lodem lemoniada super sprawdza się w gorące dni.
Lemoniada kokosowa
Składniki:
400 ml domowe mleka kokosowego
sok z 1 cytryny
3 – 4 łyżki miodu (albo cukru rozpuszczonego w odrobinie wody)
Dodatkowo:
kostki lodu
Do chłodnego mleka kokosowego wyciskamy sok z 1 cytryny (można również z limonki) i dodajemy płynnego miodu. Jeśli nie macie w chwili obecnej miodu albo nie możecie go jeść, można go zastąpić cukrem rozpuszczonym w odrobinie ciepłej wody.
Na koniec do lemoniady wrzucamy kilka kostek lodu. Podajemy od razu.
Mleko kokosowe lubi się rozwarstwiać, więc przed wypiciem lemoniady kokosowej dobrze jest dokładnie ją wymieszać.