Logo strony
Mleko kokosowe
 
Mleko kokosowe to roślinny ekstrakt ze świeżego miąższu kokosa albo wiórek kokosowych. Konsystencją i kolorem przypomina krowie mleko, więc można się pomylić ;) Jednak smak jest już zupełnie inny. Ma delikatny, subtelny posmak kokosa. Mi osobiście posmakowało, więc będę jeszcze do tego przepisu wracać. Można oczywiście kupić jeszcze mleko kokosowe w puszce. Ja jednak z rezerwą podchodzę do puszkowanej żywności i jeśli nie muszę to wolę nie kupować. Do wyboru mamy dwa sposoby wykonania.
 
mleczko kokosowe
 

Mleko kokosowe

 
Sposób I:
Składniki na 500 ml:
1 szkl. wiórków kokosowych
2 szkl. (500 ml) wody
 
Wiórki kokosowe zalałam 1 szklanką gorącej (ale nie wrzącej) wody. Przykryłam i odstawiałam na około 15 minut. Masę rozdrabniałam blenderem przez kilkanaście minut. Dobrze jest robić to w wysokim naczyniu, inaczej możecie mieć połowę kuchni w kokosowej papce – coś o tym wiem ;)
 
Na miseczkę kładę sitko, a na sitko dość duży kawałek podwójnej gazy. Wykładam zmiksowane wiórki z wodą i dokładnie wyciskam płyn.
 
Suche wiórki ponownie przekładam do wysokiego naczynia i zalewam 1 szklanką gorącej wody. Znów rozdrabniam blenderem przez kilkanaście minut i wyciskam na sitku z gazą.
 
Sposób II:
Składniki na ok. 500 ml:
1 szkl. posiekanego miąższu ze świeżego kokosa
2 szkl. wody z kokosa uzupełnione wodą
 
Drugi sposób jest o wiele trudniejszy. A trudność skupia się głównie na rozłupaniu kokosa i wyciągnięciu miąższu. Potem trzeba go rozdrobnić na przykład za pomocą blendera o większej mocy i koniecznie z bardzo ostrymi ostrzami. 
 
Dalej postępujemy już dokładnie tak samo, jak to opisałam w pierwszym sposobie.
 
Osobiście preferuję pierwszy sposób wykonania mleka kokosowego. Zwłaszcza jeśli kupimy wiórki kokosowe bez zbędnych dodatków. Jest po prostu prościej i szybciej. Napój pijemy od razu albo przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 – 4 dni. Normalnym procesem jest rozwarstwianie się mleka. Górna, biała warstwa to tzw. śmietanka kokosowa. Przed wypiciem mleka kokosowego trzeba je dokładnie wymieszać.
 
Mleko zrobione to będę teraz testować jego zastosowanie w różnych daniach :)
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry