Ostatnio podawałam przepis na shake owsiany, który pasuje na letnie śniadanie. Natomiast na drugie śniadanie u mnie musi być obowiązkowo kawa. Jednak w takim dniu jak dziś, gdzie temperatura sięga 36 stopni ciężko byłoby pić gorące podwójne espresso. Dlatego też polecam mrożoną kawę, zwłaszcza owsianą. Smak tej kawy osobiście pozytywnie mnie zaskoczył. Szczerze polecam spróbować :)

Mrożona kawa owsiana
Składniki na 2 porcje:
Avena – shake owsiany:
1/2 szkl. płatków owsianych zwykłych
3 szkl. mleka albo mleka roślinnego
1 – 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
kostki lodu
400 ml mocnej kawy
Shake owsiany robimy według przepisu podanego wcześniej, czyli płatki owsiane, mleko i cukier gotujemy 10 minut, studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Następnie napój odcedzamy na drobnym sitku albo gazie.
Zaparzamy dobrą, mocną kawę i studzimy. Do chłodnej kawy wlewamy shake owsiany i wrzucamy kostki lodu. Podajemy od razu.
Miłego dnia!