Logo strony
Avena – shake owsiany
 
Avena, czyli shake owsiany popularny jest ponoć w Kolumbii. Jest świetnym napojem chłodzącym i orzeźwiającym. Jeśli nie odcedzimy płatków owsianych, tylko je rozdrobnimy możemy otrzymać sycące śniadanie, które przygotowujemy dzień wcześniej. Jeśli nie przepadacie za owsianką, shake owsiany może być dla Was sposobem na smaczne spożywanie płatków owsianych.
 
Na bazie Aveny możecie przygotować również pyszną mrożoną kawę owsianą.
 
białe kwiatki i płatki owsiane
 
avena shake owsiany
 

Avena – shake owsiany

 
Składniki na 2 porcje:
3 szkl. mleka albo mleka roślinnego
1/2 szkl. płatków owsianych zwykłych
1 – 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
kostki lodu
 
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i cukier trzcinowy (albo inny słodzik) i gotujemy wszystko około 10 minut. Mieszamy, aby mleko nie przywarło do dna garnka.
 
Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
 
I opcja: Następnego dnia napój przecedzamy przez drobne sitko albo przez gazę. Dodajemy kostki lodu, posypujemy odrobiną cynamonu i cieszymy się orzeźwiającym napojem.
 
II opcja: Następnego dnia wszystko dokładnie rozdrabniamy blenderem. Posypujemy cynamonem. Pożywne śniadanie gotowe.
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2017 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry