Logo strony
Likier kokosowy
 
Likier kawowy, który prezentowałam na stronie już jakiś czas temu tak bardzo mi posmakował, iż stwierdziłam, że trzeba koniecznie bliżej zaznajomić się z tematyką likierów. W wyniku dalszych poszukiwań alkoholowych przysmaków powstał poniższy przepis. 
 
Likier kokosowy zaczęłam przygotowywać już prawie miesiąc temu. Wymaga niestety dużo czasu, jednak mało pracy i wysiłku. A sam efekt jest naprawdę rewelacyjny. Powstał dość gęsty, słodki, delikatnie kremowy napój. Raczej nie nadaje się do picia za jednym razem w dużych ilościach. Wymaga on raczej powolnego rozkoszowania się, delektowania smakiem. Można również polewać nim desery czy ciasta.
 
likier kokosowy
 

Likier kokosowy

 
Składniki:
200 g wiórek kokosowych
350 ml spirytusu
0,6 l wody (2,4 szkl.)
2 puszki (2 x 500 g) mleka skondensowanego słodzonego
 
Do dużego słoika wlewamy spirytus oraz wodę. Mieszamy. Następnie wsypujemy wiórki, zakręcamy słoik i odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słoikiem.
 
Po 2 tygodniach za pomocą gazy dokładnie odciskamy wiórki z płynu. Wiórki kokosowe już nam nie będą potrzebne. Możemy wykorzystać je później na przykład do przygotowania deseru.
 
Do otrzymanego płynu dolewamy mleko skondensowane słodzone. Roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Przelewamy do butelek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni. Przed podaniem dobrze jest potrząsnąć butelką. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry