Likier kawowy
Składniki:
1 puszka (ok. 411 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
1 czubata łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
1 szkl. cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
50 ml spirytusu (ewentualnie wódki)
ok. 2 łyżki gorącej wody
Mleko skondensowane niesłodzone wlewamy do rondelka. Wsypujemy do niego cukier i cukier waniliowy. Zagotowujemy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu. Najważniejsze, aby cukier się rozpuścił i nie przypalił.
W międzyczasie kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
Gdy mleko z cukrem się zagotuje, zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy kawę i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli garnuszek z naszą miksturą powędruje na przykład na balkon, przy obecnej pogodzie proces stygnięcia nie powinien trwać zbyt długo.
Na koniec dodajemy alkohol i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Likier gotowy do degustacji! :)
