Buraki są chyba troszkę niedoceniane i za rzadko występują w naszym menu, a przecież są one skarbnicą potrzebnych nam substancji odżywczych. Choćby takich jak kwas foliowy. Można jeść je na wiele sposobów. Najpopularniejszy w polskiej kuchni jest zapewne barszczyk. Bożonarodzeniowy czy z dnia codziennego nie ma sobie równych. Ja również go uwielbiam. Jednak gdyby ktoś miał ochotę na odrobinę urozmaicenia proponuję zupę – krem z buraczków. Danie proste w wykonaniu, z powszechnie dostępnych produktów i co najważniejsze – smaczne.

Przepis na zupę krem z buraczków
Składniki:
ok. 670 g buraków (4 sztuki)
2 marchewki (ok. 120 g)
3 – 4 ziemniaki (ok. 420 g)
1 cebulka czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 jabłko
0,7 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
cukier (opcjonalnie)
nasiona słonecznika albo grzanki
Wszystkie warzywa (buraczki, marchewki, ziemniaczki, cebulkę i czosnek) myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Drobno kroimy zwłaszcza buraczki, gdyż one najdłużej się gotują.
Dość duży garnek stawiamy na palniku i rozpuszczamy w nim masło. Wrzucamy cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i nadal smażymy około 10 minut często mieszając.
Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny. Garnek przykrywamy i jego zawartość gotujemy do momentu gdy wszystkie warzywa będą mięciutkie. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze obrane i pokrojone jabłko.
Garnek zestawiamy z ognia i jego zawartość dokładnie rozdrabniamy blenderem. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Zupę krem z buraków podajemy na ciepło z nasionami słonecznika albo grzankami.