Zupa pomidorowo - paprykowa
Składniki:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 świeży pomidor i 160 g koncentratu pomidorowego albo ok. 700 g pomidorów z puszki (a najlepiej z własnej spiżarni)
1 nieduża papryka (ok. 120 g)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 gałązki świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
kilka listków bazylii (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli ziołowej
pieprz
0,5 papryczki pepperoni
2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
Składniki na bulion:
ok. 300 ml wody
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
mała cebulka
ziele angielskie
listek laurowy
mały kawałek pora
Przygotowujemy bulion warzywny. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulkę) i przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie). Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko wyjmujemy (możemy zostawić pokrojoną w plastry marchewkę) i pozostawiamy w garnku sam bulion warzywny.
Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 100 stopni na mniej więcej 10 minut, aby zmiękła. Wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na maśle około 3 minut, aż cebulka delikatnie się zeszkli.
Do garnka z bulionem dodajemy pomidory, 1 łyżeczkę cukru, natkę pietruszki, bazylię, 1 łyżeczkę soli ziołowej, 2 łyżki octu balsamicznego oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę pepperoni. Wszystko gotujemy około 10 minut. Dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Następnie dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupa pomidorowo – paprykowa ma dość gęstą konsystencję. Można ją podawać z uprażonymi na suchej patelni i pokruszonymi pestkami dyni lub grzankami. Przepis na grzanki został umieszczony przy przepisie na zupę brokułową.