Logo strony
Zupa krem z pomidorów
  
Sierpień i początek września to dla mnie bardzo intensywny okres. Zazwyczaj dużo się wówczas dzieje. Dodatkowo każdą wolną chwilę mam ochotę spędzać aktywnie, aby jak najlepiej wykorzystać ostatnie tak piękne i gorące dni w tym roku. A do tego wszystkiego jest to przecież najlepsza pora na zrobienie przetworów z pomidorów i jabłek.
 
Nie wiem jak to zrobiłam, ale udało mi się już przygotować domowy ketchup, pomidory w przecierze i ususzyć pomidory, których nie zalewałam olejem tylko zamroziłam, aby było szybciej.
 
Czeka na mnie jeszcze duża torba z Ikei wypełniona jabłkami, które ostatnio dostałam. Najprawdopodobniej zrobię z nich klasyczny mus jabłkowy. Idealnie sprawdzi się zimą do naleśników i szarlotki. 
 
Do tego wszystkiego wyjątkowo wcześnie dojrzały owoce czarnego bzu. Idealne na syrop, który rewelacyjnie daje sobie radę z przeziębieniem. Czy to wszystko ogarnę? Sama na pewno nie zdołam i nie mam zamiaru. Pamiętajcie, aby w takich chwilach nauczyć się korzystać z pomocy innych domowników.
 
zupa krem z pomidorów
 
Natomiast dzisiaj zrobiłam sobie przerwę od wszelkich obowiązków, aby pokazać Wam przepis na pyszną zupę krem ze świeżych pomidorów. Dodatkowo jest tam jeszcze cebula, czosnek, marchewka, pietruszka, por i dwa ziemniaki. Wykorzystałam sezonowe warzywa dzień wcześniej zebrane na działce. Wszystko wystarczy ugotować i rozdrobnić blenderem. Zupa jest gęsta i ma intensywny pomarańczowy kolor. Jest bardzo smaczna i aromatyczna.
 
warzywa na zupę
 

Przepis na zupę krem z pomidorów

 
Składniki na 3 – 4 porcje:
700 g pomidorów
1 marchewka
1 pietruszka
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
0,5 pora
2 ząbki czosnku
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
500 ml gorącej wody
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
 
Dodatkowo:
świeża bazylia 
opcjonalnie ser grana padano
 
Wszystkie warzywa myję, obieram i kroję na drobną kostkę (ząbki czosnku pozostawiam całe).
 
W garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju. Wrzucam pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i por. Smażę na małym ogniu około 3 minuty mieszając kilka razy.
 
Następnie do garnka dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Wlewam 500 ml gorącej wody. Przeciskam przez praskę 2 ząbki czosnku i dodaję do warzyw. Garnek przykrywam i gotuję około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 
 
Wyjmuję z garnka liść laurowy i ziele angielskie. Resztę dokładnie rozdrabniam blenderem. Zupę doprawiam solą i czarnym pieprzem. Mieszam.
 
Zupę przelewam do misek i posypuję poszatkowaną świeżą bazylią. Jeśli chcesz, możesz również posypać odrobiną startego sera grana padano (nie jest to konieczne).
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry