Logo strony
Zupa z dyni, z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym
 
Wrzesień to miesiąc dyni. W kraju odbywają się właśnie Rodzinne Festiwale Dyni. Nagradzane są na nich osoby, którym udało się wyhodować największe okazy. W tym roku największa dynia w Polsce miała (może jeszcze ma) ponoć 648 kg. Niezła sztuka ;)
 
Do jedzenia warto jednak wybierać te mniejsze okazy. Dziś podam Wam przepis na pyszną i bardzo sycącą zupę z dyni. Sama dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jednak prawda jest taka, że samą dynią trudno najeść się do syta. Zwłaszcza w porze obiadowej. Dlatego też do mojej zupy dyniowej dodałam mleko kokosowe oraz czerwoną soczewicę. Po takiej mieszance uczucie sytości nie powinno opuścić Was przez kilka następnych godzin. 
 
Do przygotowania zupy kupiłam dynię hakkaido, której nie trzeba obierać. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam. Możecie ugotować ją w wodzie, do której dodacie później pozostałe składniki. Ja jednak wolę upiec ją w piekarniku. Nabierze fajnego aromatu i nie straci koloru jak podczas długiego gotowania. Jeśli macie małe dzieci, gotujecie również dla nich to ta zupa również może im posmakować. Jednak do ich porcji dodałabym mniej przypraw albo nawet całkowicie pominęłabym ostrą papryczkę, kurkumę i kolendrę. Zupa jest wegańska i bezglutenowa. Jeśli spodobała się Wam, zrobiliście ją i zjedliście ze smakiem, to koniecznie dajcie mi o tym znać w komentarzach.   
 
Za jednym razem upieczcie więcej dyni. Z tego co Wam zostanie zróbcie rewelacyjne w smaku kopytka.
 
dynia
 
dynia przed i po upieczeniu
 
zupa z dyni, z soczewicą i mlekiem kokosowym
 

Przepis na zupę z dyni, z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

 
Składniki na ok. 6 porcji:
1 kg dyni hakkaido (miąższ)
2 cebule
2 ząbki czosnku
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 ostra papryczka
0,5 łyżeczki papryczki chilli w proszku
ok. 0,5 l wody albo bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
0,3 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kolendry (nasion)
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
 
Dodatkowo:
1 szkl. czerwonej soczewicy
świeże liście kolendry (opcjonalnie)
ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200°C. Dynię myję. Miąższ kroję na kawałki. Układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 30 minut. Następnie wyjmuję i studzę.
 
2 cebule i 2 ząbki czosnku obieram i kroję w kostkę. Ostrą papryczkę kroję na pół, usuwam pestki i drobno szatkuję.
 
W garnku rozgrzewam olej, dodaję cebulę, czosnek i papryczkę. Smażę przez kilka minut mieszając, aż cebula zmięknie. 
 
Garnek zestawiam z ognia. Dodaję upieczoną dynię, ciepłą wodę albo bulion i mleko kokosowe. Wszystko rozdrabniam blenderem na gładką masę. Dodaję 0,3 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki papryczki chilli w proszku oraz zmielone w moździerzu nasiona kolendry. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Zupę zagotowuję.
 
W oddzielnym garnku gotuję 1 szklankę czerwonej soczewicy w 1,5 szklanki wody. Pod koniec gotowania dodaję odrobinę soli.
 
Do misek rozlewam gorącą zupę. Do każdej porcji dodaję po 2 – 3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy. Dodatkowo posypuję odrobiną ostrej papryki w proszku i dekoruję świeżymi listkami kolendry. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry