Logo strony
Soczewica z ziemniakami, fetą i tymiankiem
 
Sezon na gorące i sycące zupy w pełni. Dziś mam dla Was przepis na danie dość proste, ale niebywale smaczne. Czerwona soczewica z ziemniakami w kawałkach pomidorów i papryki z delikatnym aromatem tymianku. Do tego pokruszony ser feta, który nadaje całości charakteru. 
 
Lubicie soczewicę? Ja przekonałam się do niej dopiero kilka lat temu. A właściwie głównie do soczewicy czerwonej. Jest najdelikatniejsza i najsubtelniejsza w smaku. Soczewica jest ponoć jedną z najdłużej uprawianych roślin. Ludzie spożywali ją już tysiące lat przed naszą erą. Pozwalała przeżyć starożytnym Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Ale na terenach Polskich również była uprawiana. Czemu zatem obecnie jest jej tak mało w polskiej kuchni? Trzeba to zmienić zaczynając od siebie. Na początek spróbujcie zupy. Przepis znajdziecie pod zdjęciem.
 
zupa z soczewicą, ziemniakami, serem feta, tymiankiem i pomidorami
 

Przepis na Soczewicę z ziemniakami, fetą i tymiankiem

 
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
½ czerwonej papryki
1 l bulionu warzywnego
1 szkl. czerwonej soczewicy
4 ziemniaki
400 g pomidorów krojonych w przecierze 
2 liście laurowe
2 łyżeczki tymianku
ostra papryczka w proszku (opcjonalnie)
sól
pieprz
 
Dodatkowo:
ok. 150 g sera feta
 
1 cebulę i 2 ząbki czosnku obieram. Kroję w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewam 4 łyżki oleju rzepakowego. Wsypuję cebulę i czosnek. Smażę kilka minut mieszają, aż cebula się zeszkli. 
 
½ czerwonej papryki kroję w kostkę. Dodaję do smażącej się cebuli z czosnkiem. Dodaję również 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Mieszam. Smażę jeszcze przez kilka minut.
 
4 ziemniaki obieram i kroję w kostkę. 1 szklankę czerwonej soczewicy płuczę w wodzie.
 
Do smażących się warzyw wlewam 1 litr bulionu warzywnego. Dodaję również pokrojone ziemniaki, soczewicę, 400 g pomidorów krojonych w przecierze i 2 liście laurowe. Gotuję pod przykryciem 15 minut.
 
Pod koniec gotowania dodaję 2 łyżeczki tymianku oraz ostrą papryczkę w proszku, sól i pieprz do smaku wedle uznania. 
 
Gorącą zupę przelewam do misek i posypuję pokruszonym serem feta.
 
Smacznego! :)
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry