Logo strony
Żurek wegetariański
 
Dziś szybko, w przerwie przedświątecznych przygotowań podaję przepis na żurek wegetariański. Według mnie bije na głowę mięsną wersję. Wywar możesz przygotować już dziś, jednak samo doprawianie zakwasem i przyprawami polecam zostawić na niedzielę rano. Żurek ten nie lubi podgrzewania i za każdym razem sporo traci na intensywności.
 
Przy okazji polecam przepis na Domowy zakwas na żurek z mąki żytniej.
 
żurek wegetariański
 

Żurek wegetariański

 
Składniki na 4 – 5 porcji:
Wywar warzywny:
2 l wody
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
1/3 pora 
1 cebula 
2 pieczarki
3 ząbki czosnku 
3 ziela angielskie 
3 liście laurowe 
6 ziarenek pieprzu 
sól
pęczek natki pietruszki
 
Dodatkowo:
3 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
250 – 300 ml zakwasu na żurek
2 łyżki startego chrzanu
3 – 4 łyżki śmietany 12%
 
Do podania:
jajka
ugotowane ziemniaki albo pieczywo
rzeżucha (opcjonalnie)
 
W garnku nastawiam 2 litry wody. Do wody wkładam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. 
 
Warzywa obieram i myję. Do gotującej się wody wkładam pietruszkę, marchewkę, kawałek selera, pora i pieczarki. Cebulę opalam nad ogniem i dodaję do wywaru. Ząbki czosnku lekko zgniatam i równiej dodaję do garnka. Dodaję około 1 płaską łyżkę soli. Garnek przykrywam i gotuję wywar na małym ogniu około 35 – 40 minut.
 
Na kilkanaście minut przed końcem gotowania dodaję pęczek natki pietruszki.
 
Ugotowany wywar odcedzam. Zachowuję marchewkę, kroję ją w talarki i dodaję do wywaru. Dodaję również majeranek (obowiązkowo), olej rzepakowy, cukier i zakwas (razem z mąką, która w nim jest). Zakwas dobrze jest dodawać stopniowo, wedle indywidualnych upodobań. Zupę gotuję kilka minut. 
 
Żurek zestawiam z ognia. Dodaję starty chrzan ze słoiczka. 
 
Do dużego kubka wlewam śmietanę i mieszam ją z kilkoma łyżkami żurku. Następnie dodaję ją do zupy i mieszam. W razie potrzeby doprawiam pieprzem.
 
Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami oraz kromkami chleba na zakwasie. Można również podawać żurek z ugotowanymi ziemniakami w zupie albo na talerzu obok. Tuż przed konsumpcją do zupy dodaję odrobinę świeżo ściętej rzeżuchy. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry