Logo strony
Pomidorowa z pieczarkami na ostro
 
Co prawda już wiosna, ale jeszcze troszkę zimno i nieprzyjemnie na dworze. W takim razie może ktoś z Was skusi się dziś na rozgrzewającą, ostrą zupę pomidorową, dla odmiany, z pieczarkami.
 

Pomidorowa z pieczarkami na ostro

 
Składniki na 3 – 4 porcje:
100 g koncentratu pomidorowego (w sezonie mogą być pomidory)
1/2 – 1 łyżeczka poszatkowanej papryczki chilli 
3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
pieprz
500 g pieczarek
1 łyżka masła
 
Dodatkowo:
listki świeżej bazylii
pieczywo
 
Litr bulionu podgrzewam i dodaję do niego koncentrat pomidorowy albo świeże pomidory pokrojone w kostkę. Zagotowuję. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i dalej powoli gotuję.
 
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki. Na patelni roztapiam łyżkę masła, wrzucam pieczarki i smażę kilka minut na małym ogniu. 
 
Pieczarki dodaję do zupy. Przyprawiam pieprzem, ostrą papryczką w proszku i solą (w razie potrzeby). Zupę gotuję na małym ogniu około 20 minut. 
 
Gorącą zupę pomidorową z pieczarkami nalewam do misek, dekoruję świeżymi listkami bazylii i podaję z pieczywem – bagietką, grzankami albo chlebem razowym wedle upodobania. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry