Logo strony
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą na ostro
 
Dziś podzielę się przepisem na zupę, którą ostatnio dość często przygotowuję. Jest dość gęsta, więc i sycąca jak na zupę. Z odrobiną ostrej papryczki cudownie rozgrzewa od środka, a ze względu na ostatnie wyjątkowo niskie temperatury to dla mnie duża zaleta. Taka miseczka gorącej zupy po powrocie wieczorem do domu działa rewelacyjnie.
 
zupa z soczewicą czerwoną i papryczką
 

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą na ostro

 
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej papryczki pepperoni 
10 łyżek czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
sól
ok. 600 ml gorącej wody
 
Warzywa myję i obieram. Cebulę kroję w kostkę, a marchewkę i seler naciowy w grubsze plasterki. 
 
W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Wsypuję cebulę, marchewkę i seler naciowy. Smażę około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia obieram ząbki czosnku, przeciskam przez praskę i dodaję do smażonych warzyw. 
 
Następnie do warzyw dodaję pokrojone pomidory w przecierze, soczewicę czerwoną i drobno poszatkowaną papryczkę pepperoni. Wlewam ok. 600 ml gorącej wody. Solę do smaku. Gotuję pod przykryciem około 15 – 20 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie, ale nieprzegotowane.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry