Moussaka to typowe danie greckie. Znane jest również na Bałkanach oraz w krajach arabskich. Jej podstawowym składnikiem jest bakłażan oczywiście, mięso mielone oraz sos beszamelowy posypany żółtym serem. My proponujemy moussakę bez mięsa, za to z ziemniakami. Dobrze będzie się również komponować z kaszą gryczaną.

Wegetariańska moussaka, czyli zapiekanka z bakłażanem w roli głównej
Składniki:
3 nieduże bakłażany (ok. 450 g)
450 g ziemniaków (albo kasza gryczana)
1 cebula
1 większy ząbek polskiego czosnku
1 słoik pomidorów w sosie własnym (ok. 250 – 300 g) – ewentualnie 1 puszka pomidorów
3 łyżeczki oregano
3 łyżeczki bazylii
2 łyżki mąki
2 łyżki masła + 1 łyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
1 szkl. mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
70 g sera żółtego
sól
pieprz
olej
Bakłażany kroję w plasterki o grubości od 3 do 5 mm. Delikatnie podsmażam bakłażany z obu stron na patelni (najlepiej grillowej) z niewielką ilością oleju. Zdejmuję z patelni i odstawiam.
Ziemniaki obieram i wkładam do gotującej, lekko osolonej wody. Gotuję około 15 minut – do momentu, aż będą lekko miękkie. Odcedzam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie kroję w grube plastry i odstawiam.
Cebulę i czosnek obieram i szatkuję w drobną kostkę. Podsmażam na 1 łyżce oleju, aż cebulka się zeszkli. Nie może się jednak zarumienić. Następnie dodaję pomidory, oregano, bazylię oraz doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze kilka minut, aby przyprawy przegryzły się. Odstawiam.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, następnie szybko dodaję mąkę i mieszam. Dolewam mleko bardzo powoli i gotuję ciągle mieszając. W międzyczasie do sosu dodaję 1/2 łyżeczki cynamonu. Nada to sosu delikatnie słodkiego smaku i cudowny zapach. Gdy sos zgęstnieje, zestawiam go z ognia.
Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowuję naczynie żaroodporne z pokrywką (zamiast pokrywki może być spożywcza folia aluminiowa). Środek naczynia smaruję masłem. Układam składniki warstwami zaczynając od ziemniaków, następnie bakłażany, wykładam połowę sosu pomidorowego, następnie znów ziemniaki, bakłażan, pozostała część sosu pomidorowego, ziemniaki, bakłażan. Na koniec wszystko polewam sosem beszamelowym z cynamonem i posypuję startym serem. Zapiekankę przykrywam.
Zapiekankę piekę w piekarniku 30 minut w temperaturze 220°C. Następnie po tym czasie zapiekankę odkrywam i wstawiam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser ładnie się zarumienił. Podaję jeszcze ciepłe. Z podanej ilości składników wyszły mi 4 porcje. Jeśli lubicie ostre i zdecydowane smaki jak my, polecam spróbować zapiekankę z sosem czosnkowym albo z odrobiną pikantnego sosu z papryczek pepperoni (opcjonalnie).
