Logo strony
Najlepsze gołąbki z czerwoną soczewicą i ryżem
 
Gołąbki to tradycyjna potrawa w Europie Środkowej i Wschodniej. Zazwyczaj jest to farsz z mięsa mielonego i ryżu zawinięty w liście białej kapusty. Ale może tym razem skłonię Was do małych zmian. Proponuję farsz z czerwonej soczewicy i ryżu w zielonych liściach kapusty włoskiej w sosie pomidorowym. Musicie koniecznie spróbować. Gwarantuję Wam, że będziecie zachwyceni.
 
kapusta włoska gołąbki
 
kapusta włoska
 
gołąbki z soczewicą i ryżem w sosie pomidorowym
 

Przepis na gołąbki z czerwoną soczewicą i ryżem w sosie pomidorowym

 
Składniki na 16 – 17 sztuk:
1 główka włoskiej kapusty
150 g ryżu (około 0,5 szklanki)
200 g soczewicy czerwonej (około 1 szklanka)
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
około 1,5 szklanki bulionu warzywnego albo posolonej wody
 
Sos pomidorowy:
650 g pomidorów w sosie własnym
0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól (około 1 łyżeczki)
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie - pominąć w diecie bezglutenowej)
3 – 4 łyżki zimnej wody
 
Liście kapusty delikatnie rozdzielam. Myję.
 
W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładam po kilka liści kapusty i gotuję około 3 – 4 minuty. Wyjmuję na sitko i studzę. Gotuję w ten sposób wszystkie liście kapusty. 
 
Odcinam delikatnie zgrubienia z każdego liścia kapusty. Trzeba uważać, aby liści nie przedziurawić.
 
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam. Przekładam do dużej miski. Soczewicę czerwoną płuczę w wodzie i gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania delikatnie solę. Odcedzam i przekładam do miski z ryżem. Mieszam.
 
Marchewkę, cebulę i czosnek obieram. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam. W tym czasie ścieram na tarce o dużych oczkach marchewkę i dodaję do smażących się warzyw. Mieszam. Smażę jeszcze przez kilka minut, aż warzywa zmiękną (cebula nie może zbrązowieć). Przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem. Dodaję do miski z ryżem i soczewicą. Mieszam.
 
Do farszu dodaję słodką paprykę wędzoną w proszku (można ewentualnie zastąpić słodką papryką), świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Mieszam.
 
Na liście kapusty nakładam farsz i zwijam jak krokiety. Na początku wybieram największe i najładniejsze liście. 
 
Przygotowuję duże naczynie żaroodporne. Spód wykładam liśćmi kapusty, które mi zostały. Na nie ciasno układam gołąbki. Podlewam ciepłym bulionem. Wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piekę przez 10 minut. Następnie naczynie przykrywam i piekę przez kolejne 30 – 40 minut, aż kapusta będzie miękka.
 
 W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy. Do rondelka przekładam pomidory z sosem. Rozdrabniam blenderem. W kubku mieszam łyżkę mąki pszennej z 4 łyżkami wody. Dodaję do pomidorów. Mieszam. Gotuję około 5 minut. Doprawiam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką w proszku. 
 
Upieczone gołąbki podaję polane sosem pomidorowym. Dodatkowo można dodać kromkę chleba albo ugotowane ziemniaki.
 
Gołąbki z soczewicą i ryżem w sosie pomidorowym
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry