Logo strony
Pieczony kalafior w sosie pieczarkowym
 
Jaka obróbka termiczna przychodzi Ci na myśli w pierwszej kolejności, gdy zobaczysz kalafior? Gotowanie? Ja tak myślałam przez większość mojego życia. Jednak dopiero pieczenie pomogło mi się polubić z kalafiorem.
 
Ostatnio nakręciłam się na zdrową i lekką kuchnię. I wcale nie dlatego, że za rok znów będzie lato i już teraz dbam, aby wówczas nic się mi nie wylewało spod cienkiej bluzeczki. To znaczy będę bardzo szczęśliwa, jeśli nic się mi nie będzie wylewało, odstawało i marszczyło. Dobrze byłoby nawet zrzucić kilka kilogramów, aby w grudniu beztrosko pochłaniać świąteczne łakocie. Ale co ja Ci przynudzam o kilogramach. Ktoś na to jeszcze patrzy? Przecież teraz modna jest sylwetka fit i lekko zarysowane mięśnie, a nie falujące na wietrze żagle z suchej skóry przy kościach.
 
Niezależnie jednak od panującej mody warto stawiać na zdrowe odżywianie. I z tą myślą powstał kolejny przepis na pieczony, chrupiący kalafior z sosem z pieczarek, cebuli i odrobiny czosnku. To proste w przygotowaniu i lekkie danie. Przepis znajdziesz pod zdjęciami. 
 
pieczony kalafior z sosem pieczarkowym
 
kalafior
 
pieczarki cebula czosnek
 
pieczony kalafior w sosie z pieczarkami

Przepis na pieczony kalafior w sosie pieczarkowym

 
Składniki na 2 porcje:
1 duży kalafior
sól morska
olej rzepakowy
 
Sos:
200 g pieczarek
1 – 2 cebule*
2 – 3 ząbki czosnku*
0,5 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz czarny
sól
 
Dodatkowo:
natka pietruszki (opcjonalnie)
 
*w zależności od wielkości
 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200°C. Na płaską blaszkę kładę papier do pieczenia. Na to kalafior podzielony na mniejsze kawałki. Smaruję go odrobiną oleju rzepakowego. Posypuję solą morską. Piekę około 20 – 30 minut, aż będzie miękki, a brzegi kalafiora zaczną lekko brązowieć.
 
W tym czasie cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję cebulę i czosnek. Smażę, aż cebula zmięknie.
 
Pieczarki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Przykrywam garnek i smażę przez kilka minut mieszając co jakiś czas.
 
W chłodnym bulionie rozrabiam 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewam do garnka z pieczarkami i cebulą. Energicznie mieszam. Dodaję po 0,5 łyżeczki rozmarynu, tymianku i pieprzu ziołowego. Doprawiam solą i czarnym pieprzem do smaku. Garnek przykrywam i gotuję sos przez kilka minut na małym ogniu.
 
Z piekarnika wyjmuję kalafior. Wykładam na talerze, polewam gorącym sosem pieczarkowym i posypuję poszatkowaną natką pietruszki. Podaję od razu z dowolną sałatką albo bez.
 
Smacznego! 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry