Logo strony
Gnocchi – włoskie kopytka
 
gnocchi włoskie kopytka
 

Gnocchi – włoskie kopytka

 
Składniki:
1 kg ziemniaków 
ok. 300 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
1 jajko
sól
 
Dodatkowo:
olej rzepakowy
ser żółty twardy
czarny pieprz świeżo zmielony
świeży tymianek (opcjonalnie)
 
Ziemniaki dokładnie myję. Wkładam do gotującej się lekko osolonej wody. Gotuję do miękkości.
 
Ugotowane ziemniaki odcedzam i obieram ze skórki. Następnie przeciskam przez praskę albo przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Pozostawiam do przestudzenia.
 
Na blat wysypuję większość mąki. Dodaję ziemniaki oraz roztrzepane jajko. Zagniatam ciasto. W razie potrzeby dosypuję mąki. Dokładna ilość mąki zależy od ziemniaków, jednak im mniej mąki uda nam się dodać, tym potrawa będzie delikatniejsza i smaczniejsza.
 
Ciasto dzielę nożem na mniejsze kawałki. Roluję wałeczki o grubości około 2 centymetrów. Następnie dzielę je na około 1,5 centymetrowe kawałki. W razie potrzeby podsypuję mąką. Na każdym kawałku robię widelcem wgłębienia (czasem pomijam tą część, gdy nie mam czasu). 
 
W dużym garnku zagotowuję wodę. Dodaję odrobinę soli. Do gotującej się wody delikatnie wrzucam gnochhi. Zwykle nie wszystkie naraz. Zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody wyławiam je łyżką cedzakową. Z podanych składników powstaną około 3 – 4 porcje obiadowe. 
 
Gnocchi podaję zwykle z twardym żółtym serem, pieprzem oraz tymiankiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam gnocchi. Wykładam na talerz, posypuję startym serem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz listkami świeżego tymianku (jeśli taki aktualnie posiadam).
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry