Logo strony
Złote pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
 
Na letnie, upalne dni najlepsze są lekkie dania ze świeżych, sezonowych składników. Na dzisiejszy obiad proponuję złote, delikatne pulpeciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy podawane w sosie pomidorowym z cukinią i cebulą. Jeśli pominiecie ostrą paprykę, będzie to również idealne danie dla Waszych dzieci. 
 
Zobaczcie również inne pomysły na bezmięsne kotlety.
 
pulpety w sosie pomidorowym
 

Przepis na pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

 
Składniki na 4 porcje:
Pulpety 24 szt.:
0,5 szkl. soczewicy czerwonej
0,5 szkl. kaszy jaglanej
1 cebula
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz czarny
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sos pomidorowy:
800 g pokrojonych pomidorów (świeżych albo z 2 puszek)
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 młoda cukinia
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz czarny
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Kaszę jaglaną wielokrotnie płuczę w wodzie, aż będzie czysta. Następnie przelewam wrzątkiem.
 
Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną wsypuję do garnka. Zalewam 2 szklankami wody. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zestawiam z ognia i pozostawiam pod przykryciem na kilka minut. Studzę. Kasza i soczewica powinny całkowicie wchłonąć wodę.
 
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na 1 łyżce oleju rzepakowego, aż zmięknie. Następnie dodaję do kaszy i soczewicy. Doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dokładnie mieszam. Formuję małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczam. Obsmażam na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
 
Zabieram się za sos: 2 cebule i 4 ząbki czosnku obieram i kroję w drobną kostkę. Podsmażam na 1 łyżce oleju rzepakowego, aż cebula zmięknie. Cukinię kroję w kostkę i dodaję do smażącej się cebuli. Mieszam. Posypuję odrobiną soli. Smażę jeszcze przez 2 - 3 minuty.
 
Do warzyw dodaję pokrojone pomidory. Dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier i ostrą paprykę w proszku. Gotuję pod przykryciem około 5 - 7 minut. Doprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  
 
Sos pomidorowy z cukinią wykładam na głębokie talerze. Dodaję po kilka pulpecików i podaję. 
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry