Logo strony
Dietetyczny bigos wegetariański z suszonymi pomidorami
 
Sądzicie, że bigos może dobrze smakować jedynie z mięsem i kiełbasą? Czyli nie jedliście jeszcze bigosu z tego przepisu. Nie jest ciężki i nie zalega długo w jelitach. Smakiem jest nadal dość podobny do tradycyjnego dania. Kiełbasę zastępują tutaj suszone pomidory. Myślę, że tym bigosem „oszukacie” nawet wuja z wąsem ;) Pamiętajcie, że bigos lubi być odgrzewany. Smakuje wtedy jeszcze lepiej. Możecie go spokojnie przygotować na kilka dni przed świętami i trzymać na przykład na balkonie (temperatura za oknem iście lodówkowa). Jest tylko jeden problem. Jeśli u Was również zamieszkały krasnoludki – łakomczuszki, bigos może nie dotrwać do świąt.
 
Zobaczcie również inne przepisy na Boże Narodzenie.
 
bigos wegański z suszonymi pomidorami
 

Przepis na Dietetyczny bigos z suszonymi pomidorami

 
Składniki:
800 g kapusty kiszonej
30 g suszonych grzybów
1- 2 marchewki
1 cebula duża
½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżka oleju rzepakowego
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonych owoców jałowca
1 łyżeczka suszonego tymianku
pieprz czarny świeżo zmielony
sól
 
Dzień wcześniej suszone grzyby zalewam wodą i pozostawiam na noc do namoczenia.
 
Kapustę płuczę w wodzie, odciskam, wkładam do dużego garnka i zalewam około 3 szklankami wody. Zagotowuję. Jeśli kapusta jest nadal bardzo kwaśna, to odcedzam ją i zalewam nową wodą. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie i suszone owoce jałowca. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
 
W tym czasie odcedzam grzyby, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kapusty. 
 
Marchewkę obieram i ścieram na tarce. Dodaję do kapusty. Mieszam i dalej gotuję.
 
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na jednej łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaję do kapusty.
 
Suszone pomidory* również kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kapusty. Dodaję również suszony tymianek.
 
Bigos gotuję na małym ogniu minimum 1 godzinę od czasu do czasu mieszając, aż kapusta i pozostałe składniki będą miękkie. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem wedle uznania. Podaję z chlebem.
 
*Użyłam mrożonych suszonych pomidorów, dzięki czemu danie jest lżejsze i bardziej dietetyczne. Jednak równie dobrze możecie użyć pomidorów odsączonych z oleju.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry