Logo strony
Tarta z kurkami
 
Kurka, czyli pieprznik jadalny to chyba najlepiej rozpoznawalny grzyb. Zbieraliście już je w tym roku? Ja nigdy nie przejawiałam zbytnich zdolności w zbieraniu grzybów. Chyba specjalnie chowają się przede mną pod mchem ;) Dlatego też kurki potrzebne do tarty nabyłam od miłej babuleńki na targu.   
Tartę z kurkami na kruchym spodzie polubią osoby gustujące w omletach czy jajecznicach. Z poniższego przepisu otrzymamy 2 – 3 porcje obiadowe. Ale może to być również przekąska dla większej ilości osób. 
 
tarta z kurkami
 

Tarta z kurkami 

 
Składniki:
Ciasto:
100 g (0,6 szkl.) mąki pszennej typ 1850
60 g (ok. 6 łyżek) mąki pszennej typ 550
50 g zimnego masła
3 - 4 łyżki zimnej wody
listki z kilku świeżych gałązek tymianku albo 1 łyżeczka suszonego
szczypta soli
 
Nadzienie:
ok. 150 g kurek
4 jajka
150 ml (0,6 szkl.) śmietanki 30%
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
ok. 50 g żółtego sera
sól
pieprz
 
Dodatkowo:
sałatka z rzodkiewki, szczypiorku i sałaty w śmietanie albo jogurcie naturalnym
 
Oba rodzaje mąki, sól i tymianek mieszamy ze sobą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki oraz wodę i ugniatamy ciasto. 
 
Ciastem wykładamy spód formy na tartę o średnicy 26 centymetrów. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
 
Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Nie moczymy w wodzie.  
 
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy folią aluminiową albo papierem do pieczenia i wysypujemy na nią równomiernie kulki ceramiczne, suszoną fasolę, soję albo soczewicę. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy folę z kulkami ceramicznymi.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wrzucamy drobno poszatkowany czosnek oraz kurki. Smażymy około 3 minuty, aż delikatnie zmiękną. Zestawiamy z ognia.
 
W misce ubijamy jajka z zimną śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Na podpieczone ciasto wysypujemy równomiernie podsmażone kurki. Zalewamy masą jajeczno – śmietankową. Po wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
 
Tartę z kurkami pieczemy 10 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
 
Kruchą tartę podajemy od razu jeszcze ciepłą z sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem w śmietanie.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2021 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry