Logo strony
Gulasz warzywny z fasolką szparagową i ziemniakami
 
Gulasz warzywny jest idealnym daniem na letni obiad. Prosty, niezbyt ciężki, lecz sycący. Wykorzystuje sezonowe warzywa.
 
gulasz warzywny
 

Przepis na gulasz warzywny z fasolką szparagową i ziemniakami

Składniki na 4 porcje:
8 ziemniaków
2 garści fasolki szparagowej
1 mała, młoda cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
1 papryczka chili (opcjonalnie) 
kilka łyżek wody
pieprz czarny
sól
 
Dodatkowo:
ok. 50 g sera feta
świeży tymianek (opcjonalnie)
 
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cukinię i paprykę również kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w 1,5 centymetrowe kawałki. 
 
Cebulę obieram i kroję w kostkę. W większym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę i podsmażam, aż będzie szklista. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, cukinię, paprykę i fasolkę. Wlewam odrobinę wody. Solę do smaku. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
 
W tym czasie sparzam pomidory, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotujących się warzyw. 
 
Papryczkę chili drobno szatkuję i dodaję do warzyw. 
 
Warzywa gotuję do miękkości pod przykryciem, w sumie około 30 – 40 minut. Pod koniec doprawiam pieprzem, ewentualnie jeszcze dosalam. 
 
Gorący gulasz warzywny wykładam na głębokie talerze, posypuję serem feta oraz świeżym tymiankiem. Podaję.
 
Smacznego!
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2023 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry