Gulasz warzywny jest idealnym daniem na letni obiad. Prosty, niezbyt ciężki, lecz sycący. Wykorzystuje sezonowe warzywa.

Przepis na gulasz warzywny z fasolką szparagową i ziemniakami
Składniki na 4 porcje:
8 ziemniaków
2 garści fasolki szparagowej
1 mała, młoda cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
1 papryczka chili (opcjonalnie)
kilka łyżek wody
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
ok. 50 g sera feta
świeży tymianek (opcjonalnie)
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Cukinię i paprykę również kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w 1,5 centymetrowe kawałki.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. W większym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucam cebulę i podsmażam, aż będzie szklista. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, cukinię, paprykę i fasolkę. Wlewam odrobinę wody. Solę do smaku. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie sparzam pomidory, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotujących się warzyw.
Papryczkę chili drobno szatkuję i dodaję do warzyw.
Warzywa gotuję do miękkości pod przykryciem, w sumie około 30 – 40 minut. Pod koniec doprawiam pieprzem, ewentualnie jeszcze dosalam.
Gorący gulasz warzywny wykładam na głębokie talerze, posypuję serem feta oraz świeżym tymiankiem. Podaję.
Smacznego!