Logo strony
Pierogi ze szpinakiem i fetą
 
Samej trudno mi uwierzyć w to, że zaraz polecę Wam pierogi ze szpinakiem i serem feta. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, jednak przed szpinakiem broniłam się bardzo długo. To był ten jeden z nielicznych produktów od których trzymałam się z daleka. Coś mnie jednak ostatnio podkusiło w sklepie, aby go kupić. Na początku przygotowałam z niego Egzotyczny koktajl z kiwi i szpinakiem. W koktajlu tym szpinak nie jest praktycznie wyczuwalny, a napój smakuje rewelacyjnie. To mnie trochę ośmieliło i kupiłam kolejną paczuszkę ze szpinakiem. Tym razem zdecydowałam się zrobić pierogi. Po pierwszym kęsie nie byłam do końca przekonana co do smaku pierogów, jednak nawet nie zauważyłam, gdy zjadłam cały talerz i miałam ochotę na jeszcze.
 
szpinak
 
Pierogi za szpinakiem i fetą
 

Przepis na pierogi ze szpinakiem i fetą

 
Składniki na 52 sztuki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
0,75 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
 
Farsz:
270 g szpinaku
200 g sera feta
100 g białego sera półtłustego
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
2 łyżki oleju
 
Szpinak myję, oddzielam od łodyżek, osuszam. Na patelni rozgrzewam jedną łyżkę oleju. Dodaję szpinak i podsmażam aż zmięknie. Przekładam na sitko, aby oddzielić od niego nadmiar wody.
 
Cebulę i czosnek obieram i drobno szatkuję. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem, aż cebula będzie szklista. 
 
Cebulę, czosnek i szpinak przekładam do miski. Dodaję ser feta i biały ser. Wszystko rozdrabniam blenderem. Dodaję pieprz do smaku. Mieszam.
 
Przygotowuję ciasto. Do dużej miski przesiewam mąkę. Dodaję wodę i olej. Mieszam składniki i zagniatam ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
 
Ciasto na pierogi dzielę na 3 części. Każdą część kolejno wałkuję na cienki placek. W razie potrzeby podsypuję mąką. Szklanką wycinam kółka. Na środek łyżeczką nakładam farsz i zlepiam brzegi. 
 
W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładam część pierogów. Gotuję około 3 minuty. W trakcie delikatnie mieszam, aby pierogi nie przywarły do dna garnka (zwłaszcza zaraz po włożeniu do garnka pierogów). Ugotowane pierogi wyjmuję z wody łyżką cedzakową i wykładam na talerze.
 
Gotowe :)
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry