Pierogi ze słodkimi śliwkami będą idealnym obiadem w gorący, upalny dzień. Polane słodką śmietanką dla smakoszy, a dla osób dbających o linię polecam pierogi z cieniutkiego ciasta polane jogurtem naturalnym.

Pierogi ze śliwkami
Składniki na ok. 40 pierogów:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej typ 550 + do podsypania
0,75 szkl. gorącej wody
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
ok. 0,6 kg słodkich śliwek bez pestek
sól
śmietanka albo jogurt naturalny
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Śliwki myjemy, kroimy w ćwiartki wzdłuż i wyjmujemy pestki. Pozostawiamy w durszlaku, aby ociekły z wody.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy stopniowo olej oraz gorącą wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy szybko ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie. Ciasto nie może długo leżeć odkryte, gdyż się zeschnie. Dlatego też od razu zabieramy się do dalszej pracy.
Ciasto wałkujemy na cienki placek. Szklanką o cienkich brzegach wykrawamy kółka, na środek układamy kawałek śliwki i zlepiamy brzegi ciasta.
Ulepione pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie w dużym garnku około 4 – 5 minut (w zależności od grubości ciasta). Pierogi wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Polewamy jogurtem naturalnym albo śmietanką i posypujemy cukrem trzcinowym.