Logo strony
Makaron ze szparagowym pesto, orzechami włoskimi
 
Wielka szkoda, że sezon na szparagi jest tak krótki. Odkryłam je dopiero kilka lat temu. Od tamtej pory wiernie do nich wracam każdego roku. Mogę chyba powiedzieć nawet, że z każdym sezonem coraz bardziej jestem nimi zauroczona. Zwykle wybieram zielone, gdyż mają więcej od białych wartościowych składników odżywczych. 
 
Dziś zdradzę Wam przepis na danie wybitne, na jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Szparagi i orzechy włoskie grają tu pierwsze skrzypce. I tworzą naprawdę zgrany duet. Pesto swoim zapachem i smakiem przypomina mi trochę gruzińskie roladki z bakłażana. Swoją drogą, też rewelacyjne danie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wybrałam go, zamiast popularnej ostatnio oliwy z oliwek. Ma też bardziej neutralny smak, dzięki czemu nie zakłóca idealnego zestawienia smaków.
 
szparagi
 
pokrojone zielone szparagi
 
Makaron z zielonymi szparagami i orzechami włoskimi
 

Makaron ze szparagowym pesto, orzechami włoskimi

 
Składniki na 3 – 4 porcje:
400 g makaronu tagliatelle
500 g szparagów zielonych
2 duże ząbki czosnku
1/4 szkl. (ok. 30 - 40 g) orzechów włoskich
1/2 szkl. startego sera Gran Moravia*
2 łyżki pestek słonecznika
1/3 szkl. oleju rzepakowego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
 
*mój wegetariański odpowiednik sera Grana Padano
 
Nastawiam duży garnek z posoloną wodą.
 
Szparagi myję, odłamuję stwardniałe końcówki i kroję na około 2 centymetrowe kawałki. Wrzucam do gotującej się wody w garnku i gotuję 1 minutę. Następnie wyjmuję szparagi łyżką cedzakową na sito. Od razu przelewam je zimną wodą. Wody w garnku nie wylewam.
 
Na suchej patelni prażę orzechy włoskie. Wykładam do wysokiego naczynia. Następnie prażę pestki słonecznika.
 
Do wysokiego naczynia z orzechami włoskimi dodaję ugotowane szparagi (wierzchołki szparagów pozostawiam do dekoracji), obrane i poszatkowane ząbki czosnku, starty ser i olej. Wszystko rozdrabniam blenderem na gładką masę. Doprawiam solą morską i świeżo startym pieprzem.
 
W garnku z wodą po szparagach gotuję makaron al dente. Makaron mieszam ze szparagowym pesto. Wykładam porcje na talerze i każdą z nich posypuję prażonymi pestkami słonecznika i odrobiną startego sera. 
 
Smacznego :)
   
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry