Logo strony
Cappelletti z serowym nadzieniem i szałwią
 
Jeśli nie należycie do grona osób odchudzających się po Wielkanocy, ten przepis będzie dla Was. Jeśli natomiast jesteś na diecie, to i tak powinniście zrobić to danie. Najwyżej zjecie mniejszą porcję tak jak ja. ;) Poniżej przedstawiam włoski przepis na Cappelletti wypełnione mieszanką serów – ricottą i twardym serem typu Grana Padano albo z podpuszczką wegetariańską ser Gran Moravia. Wszystko polane rozpuszczonym masłem z odrobiną gałki muszkatołowej i posypane świeżą szałwią. Pyszne i bardzo sycące. 
 
Zasadniczo Cappelletti wykonuje się z ciasta na makaron. Dla mnie jest on za ciężki w takich ilościach. Zatem jedno jajko zamieniłam na odrobinę wody. A w jeszcze lżejszej formie polecam przepis na ciasto na uszka. Ciężko mi powiedzieć na ile porcji jest ten przepis, gdyż mi osobiście wystarczy kilka pierożków, jednak znajdą się pewnie i tacy co zjedzą pełny talerz. Orientacyjnie minimum 4 – 6 osób powinno napełnić swoje brzuszki. Z podanych niżej składników wyszło mi 67 sztuk.  
 
cappelletti z nadzieniem serowym i szałwią
 
włoskie cappelletti
 

Cappelletti z serowym nadzieniem i szałwią 

 
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
3 jajka
ok. 1/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Nadzienie:
150 g twardego sera Gran Moravia/Grana Padano
200 g sera ricotta
pieprz
 
Dodatkowo:
ok. 70 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
duża garść listków świeżej szałwii
pieprz czarny
sól
 
Na początku przygotowuję farsz. Twardy ser ścieram na tarce o drobnych oczkach i mieszam z ricottą. Doprawiam odrobiną pieprzu i odstawiam.
 
Zabieram się za zrobienie ciasta. Przesiewam na stolnicę mąkę, dodaję jajka, olej i ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Wałkuję na bardzo cienki placek, tnę na kwadraty o boku około 3 – 4 centymetry.
 
Na środek każdego kawałka ciasta wykładam około 1/2 łyżeczki farszu. Ciasto składam tak, aby powstał trójkąt. Następnie sklejam ze sobą rogi podstawy tego trójkąta. Trochę przypomina to lepienie uszek. 
 
W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucam pierożki. Delikatnie mieszam, aby nie przywarły do dna garnka. Od momentu wypłynięcia gotuję jeszcze około 2 – 3 minuty (w zależności od grubości ciasta).
 
W garnuszku topię masło. Dodaję szczyptę soli i opcjonalnie część listków szałwii. Pozostałe liście szałwii kroję w wąskie paseczki.  
 
Ugotowane Cappelletti od razu wykładam na talerze. Polewam roztopionym masłem, posypuję szałwią i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
 
cappelletti z serowym nadzieniem
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2019 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry