Logo strony
Makaron z sosem brokułowym
 

Makaron z sosem brokułowym

 
Składniki:
250 g makaronu
1 świeży brokuł (ewentualnie mrożony)
5 ząbków czosnku
1 małą cebulę
200 g śmietanki 30%
2 łyżki masła
kilka listków świeżej bazylii albo 1 łyżeczka suszonej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól
garść orzechów włoskich
 
Gotujemy brokuł.
Na początku brokuł należy oczyścić z listków i dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Gdy woda z niego ocieknie kładziemy brokuł na deskę i kroimy na mniejsze kawałki. Aby wszystkie kawałki brokuła ugotowały się jednocześnie grube łodyżki kroimy na drobną kostkę. Najlepiej jeśli brokuł zostanie ugotowany na parze - zachowa najwięcej swoich cennych wartości odżywczych i cudowny kolor. Jednak jeśli nie mamy możliwości ugotowania go na parze ugotujmy go w garnku z wodą. Wkładamy kawałki brokuła koniecznie do gotującej się już wody, którą wcześniej odrobinę posoliliśmy. Zwykle gotowany w wodzie brokuł traci w znacznym stopniu swój apetyczny kolor. Aby temu przeciwdziałać dodajmy do gotującej się wody (przed włożeniem brokuła oczywiście) jedną łyżeczkę cukru i kilka łyżeczek soku z cytryny. Gotujemy brokuł aż stanie się mięciutki gdy widelec gładko wchodzi w kawałki brokuła. Gotowanie powinno zająć około od 5 do 7 minut (Gotowanie brokuła na parze powinno trwać o kilka minut krócej). Nie stresujmy się, gdy brokuł nam się lekko rozgotuje. Podczas przygotowywania tego dania zdecydowanie mniej problemu sprawi nam rozgotowany brokuł niż nadal zbyt twardy. ;) Gdy brokuł będzie już gotowy odsączamy go z wody i odstawiamy.
 
Przygotowujemy pozostałe warzywa.
Obieramy i przeciskamy przez praskę 5 ząbków czosnku. Aby czosnek ładnie się obierał a jego łuski nie przyklejały nam się do palców, wystarczy, że włożymy go wcześniej na 5-10 minut do zimnej wody. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę 0,5 cebuli. Drobno siekamy kilka listków świeżych listków bazylii. Kilka możemy pozostawić do dekoracji.
 
Robimy sos do makaronu.
Na małym ogniu stawiamy garnek. Roztapiamy w nim 2 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulkę. Pozostawiamy na kilka minut mieszając. Następnie dodajemy kawałki brokuła i czosnek. Pozostawiamy garnek na następne kilka minut i co chwila mieszamy jego zawartość. Powoli wlewamy 200 ml śmietanki oraz wsypujemy bazylię. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Garnek musi postać jeszcze na małym ogniu kilka minut do momentu gdy sos lekko nam zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty to możemy dolać odrobinę mleka. Należy ciągle mieszać. Gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji, możemy garnek zestawić z ognia. 
 
Gotujemy makaron.
250 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby go nie rozgotować. :) Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i nakładamy na talerze. Makaron polewamy sosem brokułowym i wszystko posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi. 
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry