Logo strony
Wegańskie lody truskawkowe
 
Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, postanowiłam skusić się na lody truskawkowe. Tym razem są to lody wegańskie na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu. Syropem tym jestem tak oczarowana, że niektórzy śmieją się już, że teraz dodaję go do wszystkiego ;) Wy jednak możecie zastąpić go dowolną substancją słodzącą. 
 
Znajdziecie tutaj również przepisy na tradycyjne lody truskawkowe na bazie śmietanki oraz lekkie lody truskawkowe na bazie jogurtu. Ciekawa jestem które lody najbardziej przypadną Wam do gustu. 
 
wegańskie lody truskawkowe
 
wegańskie lody truskawkowe
 

Przepis na wegańskie lody truskawkowe

 
Składniki:
1 szkl. śmietanki kokosowej (250 ml) - z 1 puszki mleczka kokosowego (400 ml)*
2,5 szkl. (625 ml) zmiksowanych truskawek**
ok. 3 łyżeczki cukru pudru***
 
*Mleczko kokosowe należy wybrać jak najtłustsze. Dzień wcześniej chowam je do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie delikatnie otwieram puszkę. Mleczko kokosowe rozwarstwiło się. Ostrożnie wyjmuję łyżką białą, gęstą śmietankę kokosową. W puszce zostawiam bezbarwny płyn.
 
**Zmiksowane truskawki można wcześniej zamrozić. Wówczas nie trzeba będzie mrozić lodów albo będzie to trwało zdecydowanie krócej. 
 
***Syrop z kwiatów czarnego bzu i cukier puder można zastąpić dowolną substancją słodzącą. Ilość jest orientacyjna i zależy od indywidualnych upodobań. Dodawajcie po trochu, mieszajcie i próbujcie czy Wam smakuje. 
 
Śmietankę kokosową, zmiksowane truskawki, syrop z kwiatów czarnego bzu oraz cukier puder mieszam ze sobą blenderem. Przekładam do zamykanego pojemnika i chowam do zamrażarki. Średnio co 1 godzinę mieszam, aż lody będą wystarczająco zmrożone. 
 
Lody wyciągam z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.
 
Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry