Na pożegnanie sezonu truskawkowego publikuję przepis na lody truskawkowe. Takie tradycyjne, ze śmietaną. Dzięki temu owoce będą z nami jeszcze troszkę dłużej niż przewidziała to przyroda. Maszyna do lodów zapewne ułatwia i przyspiesza tworzenie własnych lodów. Ja jednak takiej nie posiadam, a i tak jestem zachwycona efektem jaki można uzyskać mając jedynie robot kuchenny. Zresztą, gdzie ja trzymałabym tą maszynę do lodów... Nie mam pojęcia.


Przepis na lody truskawkowe
Składniki:
1 kg truskawek
400 ml śmietany 36%
350 ml (1 puszka) mleka skondensowanego słodzonego
Truskawki myję i szypułkuję. Dokładnie rozdrabniam blenderem.
Śmietanę i mleko skondensowane słodzone ubijam przez 5 minut. Dodaję rozdrobnione truskawki i dalej ubijam do połączenia się składników. Miskę zakrywam i chowam do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmuję na 10 minut przed podaniem.
Prawda, że proste? Smacznego :)