Logo strony
lody chałwowe
 
Skoro mamy (prawie) lato i (prawie) piękną pogodę wrzucam kolejny przepis na domowe lody. Na początek przyznam się, że do niedawna nie przepadałam za smakiem chałwy. Jednak za sprawą pewnej osoby, która nieprzerwanie podsuwała mi pod nos chałwę w momentach największego głodu, w warunkach, gdy o inne jedzenie było naprawdę ciężko stopniowo przekonywałam się do tego smaku, aby w końcu ją wręcz uwielbiać. A lody chałwowe teraz wręcz ubóstwiam. Jestem pewna, że Wam również posmakują.

lody chałwowe z sezamem
 
lody chałwowe z pastą tahini
 

Przepis na lody chałwowe

 
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
50 ml mleka skondensowanego słodzonego
8 łyżek pasty tahini
 
Dodatkowo:
ok. 5 łyżek uprażonych ziaren sezamu do posypania
 
Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i mleko skondensowane. Ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. 
 
Do pasty tahini dodaję kilka łyżek masy śmietankowej i dokładnie mieszam. Następnie pastę dodaję do pozostałej masy śmietankowej i ubijam przez chwilę.
 
Miskę z lodami chałwowymi szczelnie zakrywam i wkładam do zamrażarki na kilka godzin. 
 
Lody wyjmuję na kilka minut przed podaniem. Przekładam do miseczek i posypuję uprażonymi ziarnami sezamu.

Spodobało Ci się? Udostępnij, przypnij, podziel się z innymi:

powiązane wpisy

Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie treści i zdjęć bez zgody greencookies.pl jest zabronione
© 2012-2020 greencookies.pl (wege.qkiz.pl) Google+
do góry